SLOPE HOUSE

This house for a multi-generational family uses a grid of modules to layer space from outside inward and from shared to private. In my early studies, I began looking at the nine-square-grid as an organizer of space. Its symmetry and rational order permitted an exploration of interpenetrating spaces, both linking the various generations of the family together and separating them. The client was seeking a more inward house focused on family, with unique and special connections with nature and the outside. The two courtyard spaces, one enclosed and one open to the elements, provide different sanctuary spaces for family exchange. The sloped screens act dynamically to cover private spaces such as bathrooms and to expose other areas. The sloped volumes of the roof respond to multiple factors at once. They anticipate snow, permit occupiable green areas and terraces, and create storage opportunities. They also playfully depart from the rigidity of the house’s grid. My goal was to create a house that connects with nature but in a controlled and deliberate way. With screens that mediate view and light on one hand, and an open courtyard inviting the elements into the house on the other, this project engages in a dialogue with nature that impacts the social organization of the interior.

1/6